vrijdag 17 april 2009

de eerste schoolwe(e)k(en)

Dag lieve lezertjes allemaal,

Een klein overzichtje van de voorbije 2 weken.

't Schooljaar is weer begonnen dus is er minder tijd om te niksnutten (oooooh), en moet er ook weer huiswerk gemaakt worden (nog meer oooooh).

Vorige week was er opnieuw een Orientation Week, waarbij we in allerhande lessen een kijkje konden gaan nemen. Dat maakt de dingen niet altijd gemakkelijk, want er is een vrij groot aanbod waaruit je een keuze moet maken.
Al snel was duidelijk dat ik een paar minder zware vakken met veel-voorbereiding-vereist-vakken zou gaan combineren.

Schema is als volgt:
聴解7(luisteren): twee levels hoger dan vorig semester, kwestie van een “challenge” te vinden. Is ook een leuke 先生, dus da's goed meegenomen.
読解6(lezen): zwaarste level 6 klas, veel voorbereiding vereist. We zullen effectief delen uit (hedendaagse) Japanse literatuur lezen. Goed om kanji wat bij te schaven :P
口頭表現6(mondeling): zelfde sensei als luisteren. Op zich een minder interessante les, maar de andere opties waren nog slechter. Naar level 7 gaan was in 't geheel geen optie voor mij :P
文章表現6(schrijven): de makkelijkste les uit 't assortiment. Korte opstelletjes, en een zeer lieve sensei, kreeg vorig semester leesles van haar.
文型6(zinsstructuren): net zoals vorig semester heb ik zowel de A als B klas genomen, kwestie van een volledig overzicht te hebben. Zal vrij zwaar worden, aangezien er toch redelijk wat grammatica inzit die ik nog niet ken. Er is ook maar 1 test, helemaal op 't einde, wat de druk toch wel wat verhoogt.
標準6(standaard Japans): verplichte les, waarin we lezen, schrijven, spreken, allerhande dingen doen :) Uiterst goeie les, mijns inziens, alleen soms wat saai :(
漢字7 (kanji): deze keer level 7, en nog meer leerstof dan level 6 (60kanji en 300 woorden per week). Dit keer 80 kanji en 640 woorden te memoriseren.
使える言葉の増やし方(manier om bruikbare woordenschat te vergroten): heb nog niet echt een idee wat dit zal zijn, we zullen wel zien. Leraar is alleszins al zeer aangenaam, en 't kan nooit kwaad om de woordenschat wat uit te breiden he.
新聞を読む (krant lezen): Ik hoop dat dit net zoals vorig semester een zeer leerzame les zal zijn. Goed om de woordenschat te vergroten, maar ook om wat meer inzicht te krijgen in teksten/ artikels.
映像で学ぶ日本語 (Japans leren door beelden): Ongeveer 15 min. een fragment van een of ander programma/film bekijken, interpreteren, bespreken. Is eigenlijk een extra mondelinge les, maar met wat minder stress. Leuk dus.

Voor de rest... De sakura zijn allemaal uitgebloeid :( Geen mooie roze taferelen meer in de straat, maar kom.
Vorige week was het schitterend weer, een Belgische zomerdag zou ik het noemen. Laatste dagen wat wisselvallig, maar nog steeds t-shirt weer. Bijzonder leuk, alleen jammer dat nu net de lessen begonnen zijn :P

Binnen 2 weken is het hier Golden Week, een week gevuld met allerhande feestdagen, en dan ga ik met een paar mensen naar Okinawa (misschien had ik dat in een vorig bericht al verteld?). Iets om naar uit te kijken dus!

Tot de volgende!

2 opmerkingen:

Dimitri zei

Hey sweetie,

ik bleef maar vergeten om je blog te lezen... 't is er eindelijk van gekomen. En nu zit je weer ergens anders: Okinawa.
Als je daarvan terug bent is 't nog een goeie 2 maand voor je weer op 'verplaatsing' kan :)

Kusjes!!!

Dimitri zei

UPDATE!?!? :)